top of page

Goede Canadese basis-stew

Door Karin Hummel

Altijd fijn om een goede basis-stew te kennen waarmee eventueel nog volop gevarieerd kan worden. Zo doet groene kool ipv doperwten het ook altijd goed! Gewoon even kijken welke (winter)groenten er in de koelkast liggen. Heerlijk comfort-food voor een winterse dag

(al maak ik ‘m ook vaak in de zomer, gek op stoofvlees!)

Ingrediënten voor 4 flinke porties:

  • 1 kg stoofvlees (rib-, braad- en/of stooflappen) van het Blonde d'aquitaine rund in stukken van 2x2cm

  • 4 el neutrale olie (zoals zonnebloemolie)

  • 700 ml gekookt water

  • 2 tl zout

  • 0,5 tl versgemalen peper

  • 2 grote uien in partjes gesneden

  • 1 kg vastkokende aardappels in parten

  • 500 g wortels in 2 cm stukken gesneden

  • 250 g diepvriesdoperwten

Bereiding:

Verhit de olie in een grote zware braadpan. Voeg een portie vlees toe aan de olie en bak rondom bruin.

Haal het bruine vlees uit de pan.

Voeg een volgend portie toe aan de hete olie en bak bruin (ga uit van 3-4 porties afhankelijk van de grote van de pan).

Als al het vlees een bruin korstje heeft gekregen voeg deze dan weer toe aan de braadpan en giet het kokende water erbij.

Voeg zout en peper toe. Dek af met de deksel en stoof het vlees op een zacht pitje tot deze super mals en zacht is.

De exacte stooftijd staat op de verpakking van het vlees aangegeven maar het is geen probleem om een langere gaartijd te gebruiken (3 uur stooftijd is altijd goed!). Gebruik eventueel een pitverkleiner om ervoor te zorgen dat het vlees heel zachtjes stooft. Controleer af en toe even of niet al het water is verdampt. Voeg eventueel nog een scheutje kokend water toe aan de braadpan.

Voeg, nadat het vlees mals is, de aardappels, wortels en uien toe en sudder totdat de groenten gaar zijn (ongeveer 30 minuten). Mocht de stew te droog zijn, giet er dan nog wat water bij. Roer de bevroren doperwten door de stew en kook nog zachtjes voor 2-3 min. Serveer meteen op een mooi bord en geniet van dit verwarmde wintergerecht!

Rosbief van Blonde d'aquitaine met

wasabi-mayonaise

Door Karin Hummel

Impress your familiy and friends! Altijd een goede binnenkomer, dit recept 

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram rosbief van de Blonde d'aquitaine

  • 50 g goede kwalitatieve mayonaise, evt. zelfgemaakt

  • 15 g versgeraspte wasabi

  • 50 g ongezouten roomboter

  • versgemalen peper en (zee)zout

  • Verder: een vleesthermometer en een vel aluminiumfolie

Bereiding:

Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast. Dit voorkomt veel vochtverlies. Haal de rosbief anderhalf uur van tevoren uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter in een braadpan tot het schuim is weggetrokken. Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin en keer het regelmatig zonder erin te prikken. Voeg nog een klontje boter toe als het bakvet te bruin wordt. Bestrooi de rosbief met zout en peper. Draai het vuur laag en leg de deksel schuin op de pan. Braad de rosbief voor 10-12 min, afhankelijk van de gewenste graad van gaarheid*. Vergeet niet om de rosbief halverwege te keren. Neem de rosbief uit de pan, wikkel deze in een dubbel vel aluminumfolie en laat de rosbief 5-10 min afgedekt rusten. Daarna het vlees in plakken snijden. Meng de mayonaise met de vergeraspte wasabi en serveer bij een perfect stukje gebraden rosbief!

* Met een vleesthermometer wordt het beste resultaat bereikt aangezien de exacte gewenste gaarheid bepaald kan worden.

 Rare           48        Helderrood, rosé aan de kernrand

Medium      53        Licht rosé, bruinig aan de kernrand

Well done   58       Gelijkmatig grijs-bruin

Zelf ga ik uit van een kerntemperatuur van 52 graden.  

Let op: Mocht u geen verse wasabi kunnen vinden (deze is alleen online verkrijgbaar), dan is het ook mogelijk om wasabipasta uit een tube te gebruiken. Het grote nadeel hiervan is dat wasabi uit een tube bijna geen wasabi bevat maar de meer pittige mierikswortel. Toevallig zag ik laatst bij de Aldi voor het eerst een wasabipasta met meer wasabi dan mierikswortel. Deze variant heb ik zelf nog niet geprobeerd aangezien ik liever voor de verse wasabi ga maar mocht u wasabipasta gebruiken, ga dan uit van een ½ theelepel per 50 g mayonaise.

Nacho’s uit de oven

Door Karin Hummel

Echt een easy-peasy gerecht voor een luie zaterdagavond. Iedereen, inclusief de kids wordt hier blij van! Lekker snel klaar en ideaal om te delen. Ja, zelfs geschikt voor een gezellig avondje op de bank…..

Ingrediënten voor 2-3 personen:

- 350 g rundergehakt van de Blonde d'aquitaine

- 1 rode (punt)paprika, in blokjes gesneden

- 1 rijpe avocado's, geschild, ontpit en in blokjes gesneden

- 1 grote ui, gesnipperd

- ½ potje mais (a 230 gram uitlekgewicht)

- 1 el cajunkruiden

- 1 zak tortillachips (150g)

- 125 ml zure room of crème fraîche

- 150 g versgeraspte belegen Goudse kaas

- 1 el zonnebloemolie

Verder: een ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verhit de olie in een braadpan en rul het gehakt. Voeg de gesnipperde ui toe aan de braadpan en bak de ui mee tot glazig. Bak de cajunkruiden een minuutje mee en voeg daarna de paprika toe. Voeg na twee minuten de maïskorrels toe en laat even meewarmen. Proef het gerecht en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Verdeel de tortillachips in een ingevette lage ovenschaal. Zorg ervoor dat de meeste tortillachips aan de zijkanten van de ovenschaal zitten. Verdeel het gehaktmengsel over het midden van de schaal. Schep er de zure room over en bestrooi met de geraspte kaas. Zet ongeveer 15 minuten in de oven tot de kaas begint te borrelen. (bruin worden is niet nodig)

 Biefstuk met cognacpepersaus

  Door Karin Hummel

Liefde gaat door de maag, dat weten we allemaal.

Wat is er leuker dan je lover te verrassen met het ultieme

Valentijns gerecht voor twee,

hier steel je ieders

hart mee.....

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 biefstukken van het Blonde d'aquitaine rund

  • 125 ml slagroom (bekertje)

  • 100 ml cognac

  • 200 ml eigen gemaakte runderbouillon of runderfond

  • 2 tl hele peperkorrels, liefst 4-seizoenen peper

  • 40 g roomboter

  • (zee)zout

Verder: een vleesthermometer, aluminiumfolie en een koekenpan met dikke bodem

Bereiding:

Goed om te weten: Het vacuüm verpakte vlees van www.vleesuiteerbeek is minimaal 2-3 weken houdbaar in de koelkast (mits koel vervoerd en bewaart in een koelkast van 4°C). Het mooiste is om verse biefstukjes te gebruiken aangezien deze het minste vochtverlies hebben. Mocht het vlees bevroren zijn, leg deze dan een avond van te voren in de koelkast. Laat het vlees op kamertemperatuur komen door de biefstukken een uur van tevoren uit de koelkast te halen. Dep het vlees droog met keukenpapier. Verhit de boter in een pan met een dikke bodem. Wacht tot het schuim is weggetrokken. Bak de biefstukken op hoog vuur en schroei aan beide kanten dicht. Houd de biefstukken tijdens het bakken in beweging (met een vleestang, niet erin prikken!). Draai de biefstukken regelmatig om en bedruip af en toe met de boter. Check de kerntemperatuur met de vleesthermometer.

Rare             50-52       Helderrood, rosé aan de kernrand

Medium       55-58       Sterk rosé, grijs-bruinig aan de kernrand

Well done    60-63       Licht rosé, bruinig aan de kernrand

Haal de biefstukken uit de pan wanneer deze de gewenste gaarheid hebben bereikt (zie schema hierboven). Verpak de biefstukken in een dubbel vel aluminiumfolie of leg ze in een voorverwarmde oven van 40°C.

Terwijl het vlees lekker de tijd heeft om te rusten, heeft u de tijd om de cognac-pepersaus te bereiden. Blus de koekenpan af met de cognac, roer het aanbaksel los en laat even inkoken. (mocht u de hoeveelheid boter teveel vinden dan kunt u een gedeelte afgieten maar het aanbaksel zorgt wel voor de meeste smaak). Voeg de bouillon of fond toe en laat voor de helft inkoken (tot ongeveer 1 dl). De duur van het inkoken is afhankelijk van de grootte van de pan. Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht verdampt. Schenk de room erbij en laat de saus verder inkoken tot 1,5 dl. Plet de peperkorrels met de achterkant van een bolle lepel (of een groot koksmes). Voeg de geplette peperkorrels toe aan de saus en warm even mee. Breng de saus op smaak met zout en geniet samen van dit h….eerlijke stukje vlees. Serveer er gebakken aardappels en een lichte salade bij.

Tip: Deze saus past ook prima bij pasta!

Allemansvriend: Blonde d'Aquitaine verrassingsbal

Door Karin Hummel

Gehakt is zo veelzijdig en altijd handig om in huis te hebben! Deze keer een variant van een gehaktbal met een verrassing in het midden. Gehakt van het Blonde d'aquitaine rund is erg mager vandaar dat er een smeuïg ingrediënt is toegevoegd, namelijk pindakaas! Past perfect bij de aankomende Paasdagen, leuk bij de Paasbrunch met satésaus en gefruite uitjes. Maar deze bal past ook prima bij het diner met roergebakken wokgroenten, chilisaus en noodles (of rijst).

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 pakje gehakt van het Blonde d'aquitaine rund (rond de 350 g)

  • 2 eieren maat S

  • ½ ui, heel fijn gesnipperd

  • 1 el pindakaas

  • 2 el ketjap

  • ½ tl sambal (of meer naar smaak)

  • 2 tl korianderpoeder (ketoembar)

  • 2 tl komijnpoeder (djinten)

  • handje bloem of paneermeel

  • roomboter (of geklaarde boter)

Verder: een goede braadpan met dikke bodem

Bereiding:

Kook één van de kleine eieren naar de gewenste gaarheid. Zelf houd ik van een half-zacht ei. Laat het ei afkoelen en pel het ei. Maak intussen het gehakt klaar door het andere ei, de gesnipperde ui, pindakaas, ketjap, sambal, korianderpoeder en komijnpoeder toe te voegen aan het gehakt. Kneed goed door en maak er een stevige bal van. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk lucht uitgeperst wordt. Gehaktballen barsten namelijk doordat lucht gaat uitzetten en naar buiten wil. Een andere mogelijkheid is om de gehaktbal een paar keer flink hard op het aanrecht te gooien (ja, echt :-P)

Maak een kuil in de gehaktbal, zo groot dat het gekookte ei erin past. Vouw het gehakt mooi stevig om het ei heen en rol de bal door een laagje bloem. Dit bloemlaagje zorgt voor een knapperig korstje maar beschermd ook tegen het spatten bij het bakken. (Water en vet mengt niet dus vochtig vlees zal altijd gaan spatten bij het gebruik van roomboter/olie).

Laat de ballen minimaal 30 minuten afgedekt rusten in de koelkast. Door het kneden van het gehakt en de omgevingstemperatuur, is de temperatuur van het gehakt gestegen. Door de gedraaide ballen in de koelkast te leggen koelt het gehakt af en stollen de vetten. Dit zorgt voor een betere binding waardoor de ballen niet uiteen vallen tijdens de verdere bereiding.

Verhit de boter in de braadpan en bak de ballen snel rondom bruin. Voeg daarna een scheut gekookt water toe (bij koud water gaat vlees krimpen) en leg de deksel schuin op de ban. Braad de gehaktballen, afhankelijk van de dikte in 15-20 min gaar. Serveer de verrassingsballen met satésaus en gebakken uitjes!

Tip: Het is ook mogelijk om kleinere (borrel)balletjes te maken. Gebruik hiervoor kwarteleitjes en pas de braadtijd aan.

Basis bouillon voor een verwarmende pompoenpreisoep

Altijd handig om een goede basis te hebben voor snelle, gezonde gerechten! Zo is een smakelijke soep, risotto en saus zo bereid. Zelf heb ik altijd een voorraad zelf getrokken bouillon in de vriezer.

Zelf getrokken bouillon van grasgevoerde koeienbotten is erg gezond. Het ondersteunt de weerstand doordat zelf getrokken bouillon vol zit met goed opneembare mineralen, vitaminen en eiwitten. Verder bevat het gezonde vetten en is toch licht verteerbaar. Het langzaam laten sudderen van een bouillon is belangrijk. Het kost tijd om de mineralen (zoals calcium, kalium, magnesium) en gelatine intenser bij langer sudderen.

Ingrediënten voor de basis bouillon voor 2 personen:

  • 1 zakje soepbotjes van het Blonde d'aquitaine rund

  • 1 schenkel van het Blonde d'aquitaine rund

  • ½ el azijn

  • ½ knolselderij

  • 1 winterwortel

  • ½ prei

  • 1 of 2 laurierbladeren

  • 3 kruidnagels

  • 2 jeneverbessen

  • 1 el (keltisch) zeezout

  • 2 tl witte peperkorrels

Ingrediënten voor de pompoensoep voor 2 personen:

  • 1 oranje pompoen

  • ½ prei

  • 1 el kerriepoeder

  • 2 el crème fraîche

  • 2 takjes koriander

  • evt. (keltisch) zeezout en zwarte peper

Verder: een (soep)pan van minimaal 3 liter, een staafmixer en evt. een thermometer

Bereiding van de bouillon:

Haal de soepbotten en schenkel uit de vriezer en doe deze in een pan. Giet er zoveel koud water bij dat de botten ongeveer 3 cm onder het wateroppervlak blijven. Voeg de azijn toe en laat de botten langzaam ontdooien. Dit duurt een paar uur. Zelf zet ik de avond ervoor de botten met water en azijn klaar zodat de azijn goed zijn werk kan doen. De azijn zorgt ervoor dat de mineralen en gelatine beter uit de botten trekken. Naast het feit dat gelatine zorgt voor een smaak-boost, is het ook goed voor je darmen. (Vandaar dat vroeger soep werd aangeraden bij ziekte)

Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes. Snipper de ui. Schil de wortel en snijd daarna in plakjes. Kerf de prei in de lengte in tot halverwege en spoel deze schoon zodat er geen zand meer tussen de lagen zit. Snijd de prei in ringen. Gebruik de helft van de prei voor de bouillon en de andere helft voor de pompoenpreisoep.

Prik de kruidnagels in het laurierblad (op deze manier zijn de kruidnagels makkelijk te verwijderen na het trekken van de bouillon). Voeg de groenten, laurierblad met kruidnagels, jeneverbessen, peper en zout toe aan de pan. Verwarm de vloeistof tot net onder het kookpunt (80°-90°). Schep evt. het schuim van het water af en laat de bouillon minimaal 6 uur trekken. Een pitverkleiner, een regelbaar inductie kookplaatje of warmhoudplaatje is hierbij een ideaal hulpmiddel. Hoe langer de bouillon trekt hoe smaakvoller, zelf houd ik minimaal 9 uur aan. Een slowcooker kan ook gebruikt worden. Giet de bouillon in de slowcooker en zet deze op de laagste stand. Sudder de bouillon voor minimaal 12 uur.

Laat de bouillon iets afkoelen. Zeef de bouillon en haal het vlees van de schenkel. Snijd het vlees in stukjes. Bewaar 1 liter bouillon en vries de rest in porties in.

Bereiding van de pompoenpreisoep:

Schil de pompoen, verwijder de zaden met een lepel en snijd deze in blokjes. Doe de pompoen en de ½ prei in ringen in een pan. Giet 200 ml van achtergehouden bouillon toe en breng aan de kook. Door de groenten in een gedeelte van de bouillon te koken blijven de vitaminen en mineralen beter behouden (boven de 100 °C gaan er veel vitaminen verloren). Na ongeveer 10 minuten is de pompoen zacht. Voeg de rest van de bouillon toe en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg het vlees en de kerriepoeder toe en verwarm langzaam tot heet (niet laten koken). Proef de soep en maak verder op smaak met zout en peper.

Doe de soep in kommen en top af met een eetlepel crème fraîche en een blaadje koriander.

Tip: Dit is ook een ideaal verwarmend Koninklijk soepje voor Koningsdag. Maak deze pompoensoep een dag van te voren klaar en koel in de koeling. Na een dag lekker struinen hoeft de soep alleen opgewarmd te worden. Schep er een lepel crème fraîche op en maak af met een blaadje koriander. Serveer met (stok)brood, lekkere boeren roomboter en een lichte salade.

AMERIKAANS GEMARINEERDE ROSBIEF VAN DE BBQ

Door: Karin Hummel

Juni, de perfecte maand voor de BBQ! Deze Amerikaanse marinade is zout, zoet en heeft een klein zuurtje.

Verslavend lekker en niet té overheersend waardoor alsnog de heerlijke rosbief smaak goed te proeven is.

Het zuurtje zorgt ervoor dat de spiervezels in het vlees zachter worden waardoor het vlees lekker mals wordt.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram rosbief van de Blonde d'aquitaine

Voor de marinade:

  • 3 el olijfolie

  • 1 teentje knoflook, gehakt

  • 1 eetlepels appelazijn (of een andere milde azijn)

  • 2 el honing

  • 3 el sojasaus

  • snufje versgemalen peper

Voor de knoflookboter:

  • 40 g roomboter, op kamertemperatuur

  • 10 sprietjes bieslook, in ringetjes gesneden

  • ½ - 1 teentje knoflook

  • ½ tl paprikapoeder

  • snufje gemalen zeezout en vers gemalen peper 

Verder: een bbq, vleesthermometer en een vel aluminiumfolie

Laat het vlees langzaam ontdooien in de koelkast. Kerf het vlees dwars op de draad, iets in met een scherp ongekarteld mes. Houd ongeveer een cm tussenruimte aan. Meng alle ingrediënten voor de marinade en schenk deze in een stevige plastic diepvrieszak. Voeg de rosbief toe aan de diepvrieszak en pers zoveel mogelijk lucht uit de zak zodat de rosbief mooi bedekt is met marinade. Leg de rosbief minimaal 4 uur (liefst langer) in de koelkast zodat de marinade goed in het vlees kan trekken.

Maak ondertussen de knoflookboter. Pers de knoflook uit boven een kom en meng met de zachte boter en de rest van de ingrediënten. Dek de boter af met folie en bewaar de boter bij warm weer in de koelkast. Als de BBQ aangestoken wordt, kan de rosbief uit de koelkast gehaald worden om geleidelijk op kamertemperatuur komen.

Zorg ervoor dat de bbq geen vlammen bevat maar de kooltjes en/of briketten mooi gloeien. Haal de rosbief uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade voor later gebruik. Gril het vlees ongeveer 3 min en draai om. Bestrijk de bovenkant van het vlees met marinade en draai na 3 min de rosbief om. Leg de rosbief aan de zijkant van de BBQ zodat deze indirect, zonder teveel hitte verder kan garen. Bestrijk nu ook de andere kant met marinade. Controleer na 2 min de kerntemperatuur van de rosbief. Een kerntemperatuur van 52 °C geeft een perfect rosé gebakken rosbief maar ga uit van eigen smaak.

Rare             48       Helderrood, rosé aan de kernrand

Medium        53       Licht rosé, bruinig aan de kernrand

Well done     58      Gelijkmatig grijs-bruin

Verpak de rosbief in aluminiumfolie en laat afgedekt 10 min rusten. In de tussentijd kunnen bijvoorbeeld groenten worden gegrild, stokbrood worden gesneden etc. Snijd de rosbief dwars op de draad in mooie plakken en serveer de knoflookboter erbij.

Tip: Deze marinade kan ook perfect gebruikt worden voor de rosbieflapjes die in het BBQ-pakket van de Blonde d’aquitaine zitten! De rosbieflapjes hoeven niet ingekerfd te worden maar kunnen (na ontdooien) meteen gemengd worden met de Amerikaanse marinade. Aangezien de rosbieflapjes dun zijn, is kort grillen voldoende (rosbief mag rauw van binnen zijn).

Malse Oosterse vleesreepjes uit de wok

Lekker licht, zomers, gezond en snel. Na een drukke werkdag, een warme zomerdag , een lange schooldag of na het sporten is niets fijner dan een snel gerecht op tafel. Wokken is hiervoor ideaal. Mals gemarineerde Blonde d'aquitaine vleesreepjes met knapperige groenten. Rap aan tafel!

Door Karin Hummel

Ingrediënten voor de marinade:

  • 1 pakje Blonde d'aquitaine bieflapjes, rosbieflapjes of biefstuk

  • 2 tl sojasaus of tamari

  • 2 tl rijstazijn

  • 2 tl maizena

Resterende ingrediënten:

  • 3-4 el rijstolie of wokolie

  • 2 cm gemberwortel, geraspt

  • 1 sjalot, fijn gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, geperst of fijn gesnipperd

  • ½ rode peper, ontzaad en fijn gesnipperd

  • 1 el mirin

  • 1 el sojasaus

  • 1 theelepel suiker

  • ½ el rijstazijn

  • 1 el sesamolie

  • 1 zak wok groente of: 1 wortel in (kaasschaaf) dunne plakjes

                                             halve Chinese kool of paksoi, in 1 cm. reepjes gesneden

                                             kwart prei in ringen

                                             halve rode (punt) paprika

                                            100 gram taugé

                                            2 bosuitjes in ringetjes

  • evt. plukje alfalfa of andere kiemgroenten

  • 2 el sesamzaadjes of cashewnoten

  • evt. ½ el maïzena om te binden

  • rijst of mie(hoen) om erbij te serveren

Dep de ontdooide biefstuk, bieflapjes of rosbieflapjes droog en snijd in reepjes. Meng in een kom het vlees met de sojasaus, rijstazijn en maïzena. Zet de kom afgedekt in de koelkast. Laat de marinade goed intrekken, het liefst een nacht.

Haal het vlees na een nacht uit de koelkast en laat 30 min op kamertemperatuur komen. Verhit een wok op hoog vuur, schenk de olie erbij en laat deze goed heet worden. Dit kun je testen door een houten (pol)lepel in de olie te steken. Zijn er tegen de houten lepel belletjes zichtbaar, dan is de olie heet genoeg en kan de helft van het vlees bij de olie. Bak het vlees al roerend in 3 min bruin. Schep de eerste portie uit de wok en herhaal het bakken voor de tweede portie. Haal ook dit vlees uit de wok.

Zet het vuur lager en fruit de sjalot en gember 3 min in de resterende olie. Voeg na 3 min de knoflook, peper toe en bak nog 2 min. Daarna kan het vuur weer hoger en kan de wortel bij het sjalot-mengsel. Pas wel op dat de wortel niet verbrandt. Voeg na 4 minuten de prei toe, daarna de paprika. Bak nog 1 min. Vervolgens kan de chinese kool bij de rest van de groeten in de wok. Roerbak nog 2 min. Blus het geheel af met de mirin. Als de mirin verdampt is kan de sojasaus, suiker, rijstazijn, sesamolie, taugé en het vlees erbij. Warm het geheel nog even goed door. Mocht er uit de groeten veel vocht komen dan het gerecht binden met maïzena.

Serveer met rijst of mie(hoen) en garneer met sesamzaadjes en evt. met kiemgroenten

Fijn gekruide Blonde d'aquitaine balletjes in Marokkaanse tomatensaus

Nu de dagen wat kouder worden is het tijd voor een verwarmend gerecht. Eventueel kunnen de gehaktballetjes in de saus een dag eerder (in het weekend) bereid worden zodat u de dag erna snel kan genieten van dit heerlijke gerecht met een Marokkaanse touch.

Door Karin Hummel

Ingrediënten (voor 2-3 personen):

1 ui, fijn gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijn gehakt

1 pakje Blonde d'aquitaine gehakt

2 tl djinten (komijnpoeder)

1 tl kurkuma (geelwortelpoeder)

1 tl ketoembar (korianderpoeder)

1/4 tl chilipoeder

1 tl zout en zwarte peper naar smaak

2 el olijfolie

1 blik gepelde tomatenblokjes (400 g)

1 el honing

½ bosje peterselie, fijn gesneden

Ingrediënten voor de couscous:

150 g couscous

1/2 citroen (sap én rasp)

1 el olijfolie

2 el bieslook, in ringetjes

½ bosje koriander, fijn gesneden

½ bosje peterselie, fijn gesneden

peper en zout

Verder: glazen schaal voor de couscous, braadpan

Meng in een kom het gehakt met 1 teentje fijngehakte knoflook, 1 tl djinten, ¼ gesnipperde ui, 1 tl zout (of naar smaak) en een beetje zwarte peper. Vorm 13 kleine balletjes van het gehakt.(= ongeveer 25 g per balletje).

Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballetjes in 4-5 min rondom bruin. Haal de balletjes uit de pan (ze hoeven van binnen nog niet gaar te zijn). Voeg aan het braadvet de overige gesnipperde ui toe en fruit 3 min. Zet het vuur wat lager en voeg daarna 1 fijngehakt teentje knoflook toe (knoflook verbrandt snel en dat geeft een bittere smaak). Na 1 min. kunnen de overige specerijen bij het uien-knoflookmengsel (1 tl djinten, 1 tl ketoembar, 1 tl kurkuma, ¼ tl chilipoeder). Laat de specerijen 1 min. zachtjes meebakken. Voeg dan de eetlepel honing en de tomaten uit blik toe. Breng de tomatensaus op smaak met zout en peper. Zet het vuur wat hoger en breng de tomatensaus aan de kook. Laat de saus 12 min. pruttelen tot er een mooie dikke saus ontstaat.

Kook ondertussen 200 ml water. Kijk voor de zekerheid op de verpakking van de couscous of de hoeveelheid water klopt met de hoeveelheid couscous (de benodigde hoeveelheid verschilt per merk). Schenk de couscous in een glazen kom. Giet het gekookte water, 1 el citroensap, ½ el citroenrasp, 1 el olijfolie en 1 tl zout bij de couscous. Rul de couscous na 6 minuten met een vork tot mooie losse korrels . Meng de ringetjes bieslook, de peterselie en de koriander luchtig door de couscous.

Warm de gehaktballetjes nog 5 min met de tomatensaus mee. Haal de pan van het vuur en roer de peterselie door de tomatensaus. Proef of de saus goed van smaak is en maak evt. af met zout en peper.

Ragù Bolognese van de

Blonde d’aquitaine 

Vlees van de Blonde d'aquitaine is mager vlees en daarom kan het droger worden als het vlees te lang wordt gebraden. Toch zijn er wel een aantal manieren om mals stoofvlees te krijgen.

Door Karin Hummel

Zo zorgt het toevoegen van een zuurtje dat de spiervezels in het vlees zachter wordt en daardoor dus lekker mals.

Als zuurtje is wijn een prima toevoeging (drink de rest van de wijn lekker bij de maaltijd).

Een tweede tip: door vlees met bloem te bestrooien krijgt het vlees een beschermend laagje, waardoor de vleessappen minder snel naar buiten gaan. Ook voorkomt dit bloemlaagje dat het vlees aan de pan vastplakt.

De derde tip: een kortere bereidingstijd kan verkregen worden door gebruik te maken van een snelkookpan. Onder hoge druk stijgt de temperatuur boven de 100 graden. Door de hogere temperatuur zet het bindweefsel in het stoofvlees zich sneller om in gelatine wat voor malsheid zorgt. Ook verloopt de Maillard-reactie sneller door de hogere temperatuur. De Maillard-reactie is een bijzondere chemische reactie die verschillende aroma’s geeft aan voedsel en hartige smaken ontwikkelt. Er zijn verschillende typen snelkookpannen met en zonder bruiningsfunctie. Mocht u thuis een snelkookpan zonder bruiningsfunctie hebben, braad dan het vlees eerst aan in een braadpan en hevel het vlees over in de snelkookpan zodat het vlees eerst een smakelijk bruine korst krijgt.

Ingrediënten voor 2 flinke porties:

  • 500 g stoofvlees (braadlappen, stooflappen of hacheevlee) van het Blonde d'aquitaine rund in stukken van

  • 2 el bloem

  • 125g gerookte spekreepjes

  • 1 wortel, in kleine blokjes gesneden

  • 50g selderij, fijn gesneden

  • 1 ui, fijn gesnipperd

  • 1-2 tenen knoflook, fijn gesneden

  • 1 blik gepelde tomaten

  • 1 laurierblaadje

  • ½ glas droge witte wijn (of Chianti)

  • ½ kopje volle melk

  • Een beetje bouillon

  • olijfolie of boter

  • zout en peper

  • 2 el gehakte peterselie

  • pecorino of Parmezaanse kaas

  • 200 g tagliatelle

Verder: een goede braadpan met dikke bodem en/of snelkookpan

Strooi de bloem over de stukken vlees en schep een paar maal om tot al het vlees is bedekt met een klein laagje bloem. Verhit een braadpan (of snelkookpan met bruiningsfunctie) en bak de spekreepjes uit. Voeg 2 el olijfolie toe en de fijngesneden ui, wortel en selderij en bak deze 10 min zachtjes mee. Verhoog de temperatuur en braad het rundvlees aan tot er een mooi korstje op komt. Voeg tenslotte de knoflook toe en laat even meebakken (pas op, knoflook kan snel verbranden). Blus af met de wijn en laat de wijn verdampen.

Hevel de inhoud van de pan over in een snelkookpan (als deze voorradig is). Voeg de gepelde tomaten, laurierblad en eventueel een beetje bouillon toe als het vlees niet onder de vloeistof staat. Breng op smaak met zout en peper. Sudder het vlees minimaal 2,5- 3 uur in de braadpan of 60 min. in de snelkookpan (let op; de deksel kan pas na ongeveer 15-20 min van de snelkookpan af ivm de druk). Kook eventueel de saus in als deze nog te vloeibaar is. Bereid ondertussen de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Schenk de melk bij de ragù om de smaak te verzachten en laat even warm worden. Serveer zoals echte Italianen tagliatelle bij de ragù en strooi vers geraspte pecorino/Parmenzaanse kaas en peterselie over het gerecht.

bottom of page